Hva er kommentarfeltdugnad?

Denne kronikken sto i Dagbladet 7. mai 2012:

«Nettavisenes kommentarfelt har blitt et populært sted for mennesker som kommer med uopplyste og hatefulle meldinger. Vårt inntrykk er at de av oss som er uenige med disse menneskene, stort sett holder seg unna debatten. Dermed blir en rekke unyanserte påstander om innvandring, likestilling og andre viktige samfunnstemaer stående uimotsagt. Det er mange grunner til å holde seg utenfor debatten. Seriøse svar, spørsmål og argumenter møtes ofte med hets, sjikane og i noen tilfeller, trusler.

Det sies at det godes største fiende ikke er ondskapen, men likegyldigheten. Alle de som ikke griper inn, men lar det skje. Likeså tror vi at samfunnsdebattens største fiende ikke er grumset som kommer til syne i kommentarfeltene, men alle oss som holder oss unna for ikke å få skitt på hendene. Som ikke orker å vasse ut i grumset.

Vi har sett oss lei på den ubalanserte kommentarfeltdebatten. Vi mener at grunnene til å holde seg unna kommentarfeltene, nettopp er grunnene til å delta i debatten. Vi må vise at vi ikke finner oss i at noen få mennesker får definere hva lesernes debatt i de store avisene skal handle om. Vi må vise at hatefulle og sjikanøse meldinger ikke får stå uten motsvar. Vi må ut i kommentarfeltene og utfordre dem som tror de kan komme med slike meldinger uten at noen bryr seg. Og ikke minst – vi må støtte opp om dem som faktisk tar debattene om viktige samfunnsspørsmål på en saklig og seriøs måte.

Vi inviterer til kommentarfeltdugnad. Vi oppfordrer alle til å ta seg bryet med å argumentere saklig, stille spørsmål og utfordre de fordomsfulle innleggene. Hvis vi er mange nok som gjør dette, kan vi kanskje lykkes i å gjøre kommentarfeltene om til en arena for seriøs samfunnsdebatt, der alle vil delta.

Helle Cecilie Palmer og Beate Sørum.»

Denne nettsiden er en forlengelse av dette. Vi håper å samle gode svar, fakta, og innspill her, slik at de som er med på dugnaden kan ha et sted å gå til for å hente inspirasjon og faktaopplysninger. Dugnaden er et privat initiativ fra to engasjerte samfunnsborgere som er lei av at troll og useriøse debattanter får stå uimotsagt. Så bli med – engasjer deg, sett deg et mål om å utfordre minst tre kommentarer  i uken, eller så mange du måtte orke – hvis vi alle gjør det så er det kanskje håp for samfunnsdebatten! Kommenter gjerne under dersom du er med, og spre budskapet i ditt nettverk. På forhånd takk for hjelpen!

Tusen takk til Magnus Forsberg for header-bildet – sakset fra en av hans mange kollasjer av den underverden kommentarfeltene er. 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s